Tips voor het bewaren van kaas
Kaas dient koel tot koud bewaard te worden om bederf te voorkomen, net als de meeste andere verse levensmiddelen. Sommige oudere gedroogde kazen, zoals oude Gouda kaas, kunnen buiten de koeling bewaard worden, maar de meeste kazen zijn gebaat bij gekoelde opslag.
De belangrijkste vijanden van kaas
- Uitdroging
Om uitdroging tegen te gaan, moet elke kaas goed worden ingepakt. Ideaal is een donkere kelder met een constante temperatuur rond 10-12 graden Celsius en een hygrometrie van 90%. Bewaar de kazen op onbehandelde houten planken die regelmatig met water en azijn worden afgenomen voor reiniging en desinfectie. Vermijd de nabijheid van wijnen, aangezien deze de geur en smaak van de kaas kunnen aantasten. Als een goede kelder niet beschikbaar is, kunt u de kaas in de koelkast bewaren, maar zorg ervoor dat ze goed verpakt zijn en bewaar ze in het minst koude deel van de koelkast, bij een temperatuur van 7-10 graden Celsius.
2. Extreme kou
Bewaar kaas niet te koud, omdat dit uitdroging kan veroorzaken en het rijpingsproces van de kaas kan vertragen. Meet de temperatuur van uw koelkast en zoek een geschikt plekje met een temperatuur van 7-10 graden Celsius.
3. Extreme warmte
Vooral romige en verse kazen zijn gevoelig voor warmte. Langdurige warmte kan bacteriën snel laten vermenigvuldigen, wat gevaarlijk kan zijn, vooral bij vochtige kazen. Harde kazen gaan zweten en worden ranzig, terwijl zachte kazen aanhankelijk kunnen worden en hun uiterlijk en smaak kunnen veranderen.
Aandachtspunten bij het bewaren van kaas
1. Afgesloten stolpen
Echte kazen hebben lucht nodig, dus bewaar ze niet onder een afgesloten (plastic) stolp. Gebruik liever aardewerk- of houten stolpen met ventilatiegaatjes
1. Correct inpakken
Correct inpakken: Bij de kaasspecialist is een goede verpakking als een tweede huid voor de kaas. Vermijd gewone plastic verpakkingen van de supermarkt, want deze kunnen het leven van ambachtelijke kazen bemoeilijken. Haal de oorspronkelijke verpakking thuis direct weg en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant. Vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie kunnen ook worden gebruikt. Vervang het verpakkingsmateriaal regelmatig.