Kaas en zwangerschap

Veel zwangere vrouwen vermijden kaas tijdens de zwangerschap uit angst voor de beruchte Listeria-bacterie. Echter, bij nader onderzoek naar het bereidingsproces van kaas, blijkt dat er maar weinig kazen zijn die daadwerkelijk een gevaar vormen. Zwangere vrouwen mogen, zonder enig risico, gepasteuriseerde kazen eten, omdat kazen op basis van gepasteuriseerde melk veilig zijn.


Kazen op basis van rauwe melk en zachte schimmelkazen worden beter vermeden tijdens de zwangerschap, aangezien de listeriabacterie in deze kazen aanwezig kan zijn en invloed kan hebben op de zwangerschap. Echter, als je per ongeluk toch een zachte schimmelkaas of kaas op basis van rauwe melk eet tijdens je zwangerschap, hoef je niet te panikeren.


Een voorbeeld van een kaas op basis van rauwe melk is de Comte. Gelukkig kan de listeriabacterie niet overleven in harde kazen zoals deze. Een kaas met het label 'au lait pasteurisé' is gemaakt van gepasteuriseerde melk en is dus ook veilig. Een kaas met 'au lait cru' op het etiket kan echter wel de listeriabacterie bevatten. Kazen zoals fourme d'ambert, gorgonzola, roquefort, brie of camembert vermijd je beter gedurende de zwangerschap.


Speel op veilig en vraag het onze medewerkers. Zij weten precies welke kazen veilig zijn en welke je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap. Wil je een kaasplank bestellen voor een feestje en een van de gasten is zwanger? Laat het ons ook weten, dan zorgen we voor een aantal 'veilige' kazen. Zo kan iedereen onbezorgd genieten van heerlijke kazen.